Ordre a la biblioteca!

Sí, uns dels somnis més eròtics d’un bibliotecari és posar-se dret sobre el taulell i cridar amb veu enèrgica i autoritària: «Ordre a la biblioteca!», perquè els benvolguts usuaris facin el favor de callar d’una p… vegada. Però aquest apunt no és per parlar de l’eterna guerra pel silenci a les biblioteques; ni tan sols per parlar de l’eterna discussió sobre silenci.sí / silenci.no en què ens embranquem periòdicament els bibliotecaris. L’ordre del qual parlarem es l’altre, el dels llibres als prestatges, que també ens porta força maldecaps a tots plegats.

La classificació més estesa a casa nostra és la Classificació Decimal Universal (CDU), descendent directe de la Classificació Decimal de Dewey (CDD). Doncs bé, al Department of Electrical & Computer Engineering de la University of Texas at Austin s’han tret de la màniga un joc per ensenyar els usuaris com funciona la CDD: «Order in the library». Acompanyat de l’ós panda Bill i d’altres animalons, l’usuari pot aprendre com funciona la CDD i com s’ordenen el llibres seguint aquesta classificació…

Order in the library

Order in the library

Animalets! A part de l’aspecte naïf del joc, no es pot dir que sigui el més apassionant dels jocs, ni tan sols per nosaltres, bibliotecaris. A mesura que vas jugant t’adones com és de repetitiu i avorrit. I després d’unes quantes partides, tinc la meva teoria de per què és així: segur que a l’equip que ha creat el joc hi havia infiltrar un bibliotecari amb la secreta missió de protegir els nostres secrets més pregons i no deixar que els comuns mortals els aprenguin. No es pot dominar el món, senyors, si anem esbombant els nostres secrets així com així!

(Apunt publicat també al costat obscur, a cals Frikitecaris: «Orden en la biblioteca!»)

2 pensaments a “Ordre a la biblioteca!

 1. Fuguillas

  Ei, aquesta entrada em va de perles pel nou disseny del portal infantil que farem per la XBM a Barcelona.

  Estic d’acord amb tu! No és cap meravella i d’atractiu poquet, des del punt de vista dels més menuts.

  Mira’t aquest enllaç amb més jocs que potser s’aproximen a la idea del que ens agradaria tenir: http://library.stjosephsea.org/quia.htm . Jo sempre des de la perspectiva de la biblioteca pública.

  Per cert, ja tens l’equivalent al català de “fuguillas”?

  Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *