Dia de la Llibertat del Programari 2009

Temps era temps hi havia un navegador anomenat Netscape que ben aviat va ser atropellat i arraconat per l’Internet Explorer; aquell navegador fou la meva primera experiència amb programari lliure, quan ni tan sols coneixia l’existència d’aquest concepte. L’experiència amb IE era, però, cada vegada més insatisfactòria i cercant solucions al problema de tota la merda que sense adonar-te’n acabava instal·lada al navegador, vaig començar a entrar en el món del programari lliure: el navegador llavors anomenat Firebird (l’actual Firefox) fou la porta d’entrada a aquest món. De mica en mica, altres aplicacions de programari lliure anaren entrant al meu ordinador: el gestor de correu Thunderbird, Mozilla un temps (més tard anomenat SeaMonkey i avui encara utilitzo com a navegador alternatiu), el paquet ofimàtic Openoffice.org, el programa de manipulació d’imatge Gimp, els programes de missatgeria instantània Miranda i Gaim (Pidgin)… fins que em vaig atrevir a fer el gran salt: instal·lar una distribució del sistema operatiu GNU/Linux, Ubuntu, que des de llavors s’ha convertit en el SO principal, amb tot el programari que porta associat. I sempre tenint com a referent la comunitat de Softcatalà.org, d’on es pot descarregar molt d’aquest programari i que fan una tasca excel·lent de traducció al català de molt programari.

He de reconèixer, però, que sóc poc fonamentalista i força infidel, i que sempre he pensat que les eines són per emprar-les. I si la necessitat m’obliga a emprar una eina que no és de programari lliure, ho faig. Poc però ho faig.

No m’estendré més amb la meva experiència amb el programari lliure, que, a manera de resum, diré que ha estat prou positiva com perquè avui no em plantegi en cap moment tornar enrere i desfer el camí; el que volia era compartir la informació sobre la celebració del Software Freedom Day.

És la sisena vegada que se celebra i aquí serà la cinquena, el proper 19 de setembre, amb una sèrie d’activitats al Centre Cívic de Les Cort organitzades per Caliu. El Dia de la Llibertat del Programari és

una celebració mundial del programari lliure. L’objectiu d’aquesta celebració anual és d’educar el públic general sobre els beneficis d’usar Programari Lliure d’alta qualitat en l’educació, el govern, a casa, i a les empreses, és a dir, arreu!

Al llarg del dia es faran tutorials i tallers de diferents aplicacions, programari i projectes de programari lliure i es repartiran distribucions de GNU/Linux. Si us interessa, trobareu més informació al wiki del Dia de la Llibertat del Programari 2009 i al web de l’equip català del Software Freedom Day.

Dia de la Llibertat del Programari 2009

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *