La citació: Lluís Amiguet

Hi ha paraules que no se sap si obeeixen a la desinformació, a la banalitat, al menyspreu… Que un escriptor es queixi que un corrector maldestre li canviï sense motiu un mot, és respectable; que un periodista en conclogui que més val enviar els correctors a pastar fang, passa de taca d’oli. Hi ha mals correctors, sí; però també n’hi ha molts de bons.

¿El catalán de sus obras es localista?

Yo respeto su cotxe del sur como espero que respeten mi vutura del norte.

Su vutura me parece correctísima.

Y a mi su cotxe.

Pues a correr los dos.

Pero hay correctores que creen que la solución léxica de un territorio —el suyo— debe prevalecer sobre cualquier otra.

Mientras nos entendamos nosotros, que se vayan ellos a corregir a su pueblo.

En eso comulgo con Josep Pla: «Mentre saludis amb un bon dia i et contestin bon dia, estàs en terra de parla catalana».

La resposta a la darrera pregunta em fa l’efecte que és una fugida d’estudi: segur que l’escriptor té més idea de la feina que fan els correctors que no pas el periodista. De la ximp… qualitat d’algunes preguntes, millor no parlar-ne.

 • Lluís Amiguet. «Joan-Lluís Lluís, escritor de la Catalunya Nord». La Vanguardia, 11 d’agost de 2009 (La Contra).

2 pensaments a “La citació: Lluís Amiguet

 1. Deric

  jo tinc una relació d’amor odi amb els correctors, és que no els entenc, depén de quin et corregeix coses que un altre et diu que ja estan bé. Que es posin d’acord!!!

  Respon
 2. Ivan

  Em penso que la ximpleria d’Amiguet ve del menyspreu que molts intel·lectualoides de lletres tenen de tot allò que no entenen de les ciències. Segons ells, la Tècnica és útil, però no és Coneixement. En fi …

  Els correctors lingüístics són com els condons o com els martells: estris. Serveixen pel que serveixen i tenen les seves limitacions. Si els fas servir bé i pel que estan pensats, et poden ser d’ajut. Però no esperis clavar gaires claus amb corrector.

  Salutacions.

  Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *