Sala de lectura, 97: Ex-libris. Confessions d’una lectora, d’Anne Fadiman

No sé què vaig llegir o què vaig sentir que em va fer pensar que aquest llibre era una novetat de l’any passat, i vet aquí que en obrir-lo descobreixo que ja fa nou anys que es publicà. En qualsevol cas, això no canvia el fet m’interessés principalment pels temes que tracta: l’amor al llibre i el gust per la lectura, dels quals per aquests verals n’anem sobrats. I no només ens agraden els llibres i llegir, sinó també llegir sobre llibres i sobre lectura (encara que siguin llibres tramposos com el de Pierre Bayard, al qual li tocarà el rebre properament).

Ex-libris. Confessions d’una lectora, d’Anne Fadiman, és un recull d’alguns articles que l’escriptora nord-americana publicà a la revista Civilization, de la Library of Congress. Tots tenen en comú el gust per la lectura i l’amor pels llibres i la paraula, una afició que comparteix amb tota la seva família. Lectors compulsius i col·leccionistes de llibres, aquestes activitats l’han fornit d’un bon nombre d’anècdotes que desgrana en aquests articles, cadascun dels quals toca algun aspecte relacionat amb la lectura i els llibres. Des de les diverses manies a l’hora d’ordenar els llibres, en què ella divergeix del seu marit  a «Casant biblioteques», on llegim

Jo sóc una classificadora. Els seus llibres [d’en George, el seu marit] es barregen democràticament, units sobta la bandera dels-tots-inclosos de Literatura. Alguns estan drets, d’altres ajaguts i alguns, simplement darrere dels altres. Els meus van ser balcanitzats per nacionalitat i tema. Com tanta gent amb una gran tolerància pel desordre, en George manté una fe elemental als objectes de tres dimensions. Si li cal alguna cosa, creu que la cosa mateixa se li farà present, i normalment és així. Jo, per contra, crec que els llibres, els mapes, les tisores i la cinta adhesiva són tots estris desvagats amb tendència a desaparèixer per racons inconeguts, tret que se’ls confini en els seus quarters. Per això, els meus llibres han estat sempre rigorosament controlats. [p. 14]

a l’afició malaltissa de tota la família Fadiman a corregir qualsevol paper que se’ls posi a tret (no tornaré a insistir en el tema de la correcció, que ja ho vaig fer ahir: «La maledicció del lingüista»); passant per allò que en una biblioteca ens diu més sobre el seu propietari («L’infern de la biblioteca»); per un divertit i interessant article sobre com tractem els llibres els lectors («Això, no ho facis mai a un llibre»);  un altre sobre les dedicatòries («Mots a les guardes»), i un altre, que crec que és evidentment paròdic, sobre el plagi (o intertextualitat, com l’anomenen alguns barruts enganxats amb les mans a la massa) i la citació d’autoritats («Res de nou sota el Sol»), per esmentar-ne només alguns.

Són textos breus, basats en l’experiència de l’autora, escrits amb humor i de manera senzilla, en els que alhora que reflexiona es riu una mica de si mateixa i de la seva família, en la línia de l’autoparòdia que podem trobar en Gerald Durrell (no sé perquè he fet aquesta associació, però no em sembla poc encertada). Els protagonistes són els llibres, però també els Fadiman, una família amb un punt d’excentricitat pel que fa a la seva relació amb els llibres i la lectura. Ara bé, em sembla que qualsevol de nosaltres es pot sentir identificat amb algunes de les coses que hi podem llegir, encara que sigui del reflex distorsionat i divertit que ens torna la lectura de les anècdotes de l’Anne Fadiman. Qui no ha discutit alguna vegada si els llibres s’han de subratllar o no, i, si es fa, si se subratllen amb llapis, bolígraf o retolador? Que no ha defensat aferrissadament que no s’han de doblegar les cantonades de les pàgines sinó utilitzar punts de llibre… o el contrari?

La cambrera creia en una amor cortès. Per a ella el llibre físic en si mateix era un objecte sacrosant, la forma inseparable del contingut; la seva obligació com a amant era adorar-lo platònicament, un intent nobles però estúpid de preservar per sempre l’estat de castedat perfecta amb què l’havia deixat el llibreter. La família Fadiman creia en un amor carnal. Per a nosaltres, les paraules d’un llibre eren sagrades, però el paper, la tela, el cartró, la cola, el fil i la tinta que les contenien eren un pur receptacle i no era cap sacrilegi tractar-los de la manera més capritxosa, tant com el desig i el pragmatisme dictessin. L’ús barroer no era falta de respecte sinó d’intimitat. [p. 46]

Altres articles són més seriosos, però tots mantenen el punt d’humor i lleugeresa dels més divertits.

El llibre acaba amb un capítol titulat Lectura recomanada, que consisteix en una bibliografia sobre el llibre i la lectura (en la qual hi ha, per exemple, Una historia de la lectura d’Alberto Manguel). I de mà de la traductora, un apèndix amb notes que fan referència a noms i fets esmentats per Anne Fadiman que el lector d’aquí potser no coneix i algun aclariment propi (com l’origen de les traduccions al català d’obres citades als articles, sobrer si tenim en compte que ja ho ha dit en nota a peu de pàgina) i la llista completa de les obres esmentades per Anne Fadiman als articles.

El llibre:

 • Anne Fadiman. Ex-libris. Confessions d’una lectora. Tr. Carlota Torrents. Vic: Eumo Editorial, 2000. 168 p. ISBN 84-7602-726-5.

8 pensaments a “Sala de lectura, 97: Ex-libris. Confessions d’una lectora, d’Anne Fadiman

 1. OLYMPIA

  Sempre és un plaer llegir la teva crònica. No conec aquesta escriptora pero pel que ens dius m’ha semblat molt intel·ligent. A mi em passa com al seu marit però menys: Jo necessito veure ordre però…sol ser aparent. Això pel que fa als llibres. Quant a la cinta mètrica, altres estris i atuells, està clar que s’extravien i cal tenir-los controlats.
  Rep la meva salutació!

  Respon
 2. Susanna

  Vaig llegir-lo fa temps i em va agradar força, sobretot pel to i, com bé dius, perquè planteja temes que en un moment o altre, lectores i lectors del món, hem pensat…

  Avui mateix he dubtat si havia de subratllar -o no- “En lloc segur”, i si ho feia amb un llapis o amb un bolígraf, uf!!!

  Salut i bones lectures!

  SU

  Respon
  1. Ferran - Un que passava

   Ui, Su, entre subratllats llapis vs. bolígraf, punts de pàgina vs. pàgines doblegades, i maneres d’organitzar la biblioteca, semblava que la senyora Fadiman i jo ens coneguéssim de tota la vida 😉

   PD. LLAPIS, LLAPIS! Bolígraf no, marededeusenyor!

   Respon
   1. Susanna

    Ho sento. Confesso que he pecat… El bolígraf era el que tenia a mà!
    (és menys pecat si era un Montblanc?).

    Salut i llibres (nets de ratlladures!),

    SU

    Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *