L’ària del diumenge: «Una voce poco fa» (Conxita Supervía i Teresa Berganza)

El lliurament d’avui té molta relació amb el comentari d’en Ferran de la primera ària del diumenge, i introdueix un petit canvi en l’estructura de l’entrada: un parell de vídeos per poder apreciar millor el contrast.

El paper de Rosina no va ser escrit per a soprano, sinó per a mezzosoprano (o per contralto de colorattura, ja que va ser una contralto qui el va cantar per primera vegada). Malgrat això, nombroses sopranos el van afegir al seu repertori ja que el mateix Rossini n’havia escrit transposicions per a soprano.* La diferència és força evident: allà on la soprano sembla més frívola o més ingènua, la mezzo apareix com a més múrria i madura. Al segle XX, després d’una època d’oblit de les obres de Rossini, algunes cantants començaren a recuperar-les i una d’elles fou la mezzosoprano barcelonina Conxita Supervía. És amb ella que us deixo avui, i amb la torna, com es deia abans: Teresa Berganza cantant la mateixa ària.


* Les fonts no són altres que la Historia de la ópera de Roger Alier, concretament les pàgines dedicades a Rossini (142-170) i els articles de les diverses edicions de la Wikipedia corresponents a «Rossini» i «Il barbiere di Siviglia». Els vídeos els han pujat a Youtube  Onegin65 el primer i BravaBerganza1 el segon.

5 pensaments a “L’ària del diumenge: «Una voce poco fa» (Conxita Supervía i Teresa Berganza)

 1. Ferran

  Jajajaja. Noi! Al youtube es pot trobar de tot! No sabia ni que Maria Barrientos l’hagués cantat. Només vaig posar aquest nom perquè el carrer Conxita Supervía de Barcelona està al costat del carrer Maria Barrientos! Hahahaha.

  Se sap de quines dates són aquestes grabacions? Tan una com l’altra devien morir els anys 30’S, no?

  Respon
 2. Ferran

  I, manoi! No l’havia escoltada: quines coloratures!!!! Técnicament perfecta, i conserva un cert punt de la malicia que requereix la cançò. Ja saps que jo soc berganzià.

  Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *