Les biblioteques heretades de Librarything

Hi ha en marxa a Librarything un projecte curiós anomenat Legacy libraries: es tracta de donar d’alta com a usuari un personatge famós de la història i catalogar la seva biblioteca a Librarything a partir d’inventaris, catàlegs, descripcions, etc., dels llibres que va tenir realment. En aquests moments hi ha unes vuitanta biblioteques heretades, trenta-cinc de les quals es consideren completes.

Quina finalitat té això? La principal, conèixer quins llibres tenien personatges claus de la història, de l’art, de la música, etc. Però n’hi ha una altra, més anecdòtica, d’interès més personal: Librarything és una eina social de catalogació, totes les manifestacions d’una mateixa obra es combinen i, d’aquesta manera, hom pot saber quants membres de Librarything tenen la mateixa obra que hom té (un interès anecdòtic i personal, esclar): no només membres vius i anònims, però, també membres morts i famosos. Tot, a la pàgina de les estadístiques corresponents a les Biblioteques heretades.

Així puc saber, per exemple, que tinc tretze obres que també tenia Kafka i tretze que tenia Sylvia Plath; en comparteixo una amb Puixkin; dues les tenien també el compositor Aaron Copland, els escriptors Hermann Melville i William Faulkner, i l’actriu Marilyn Monroe; James Joyce tenia a la seva biblioteca tres obres que també tinc;  i en tinc deu que també tenia T. H. Lawrence, unes trenta que tenia Karen Blixen, i vuit que tenia Maria Antonieta… sí, Maria Antonieta, i una d’aquestes no l’hauria imaginada mai: Histoire du vaillant chevalier Tiran le Blanc, de Joanot Martorell, «traduite [et adaptée] de l’espagnol [par A.C. comte de Caylus…».

No hi ha, que hagi pogut veure, cap biblioteca heretada de personatges catalans. Potser el grup català de Librarything podríem posar-nos-hi…

PD. Els enllaços, segurament, segueixen sense funcionar. Però jo no desisteixo: sóc optimista i sé que algun dia es podran tornar a clicar normalment. Descobert el problema dels enllaços: no es poden fer cat.librarything.com (la versió en català del portal), sinó que s’han de fer www.librarything.com.

5 pensaments a “Les biblioteques heretades de Librarything

 1. gamoia

  Uf! Quina proposta que fas! Jo tinc molta feina a casa. Però és una bona idea. A veure si s’anima algú més.

  Això dels enllaços em sembla una mala manera de forçar el registre de nous usuaris. Llàstima, perquè és una plataforma prou interessant per no haver d’acollir-se a aquesta mena d’estratagemes. Vaja, és un comentari sobre aparences perquè realment no en sé els motius.

  Respon
 2. Ferran - Un que passava

  No t’espantis, Gamoia, és només una idea que em balla pel cap des que vaig descobrir aquest projecte. La feina es a poc a poc i si s’aconseguissin voluntaris per fer-ho seria una manera interessant de donar a conèixer personatges de la nostra història i cultura al món.

  Quant als enllaços, no ho sé. Estic temptat d’enviar una missatge preguntant què passa.

  Respon
 3. polaroid

  em sembla que el tema dels enllaços, es perquè per entrar t’has de registrar, un login i un password, pero no cal remés….jo ho vaig fer i ja vaig poder veure els links dels teus llibres

  una web molt interessant….

  Respon
 4. Ferran - Un que passava

  Deric, és una eina web per catalogar la teva biblioteca i fer-la pública, o no.

  Polaroid, gràcies. Fa temps, però, em sembla que no calia: qualsevol persona podia veure un perfil, una fitxa d’un llibre o una biblioteca sense haver-s’hi de donar d’alta. Deuen haver tingut algun problema i ho hauran canvait.

  Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *