Lectures que marquen

De tant en tant tots els lectors habituals ens enfrontem a una sèrie de preguntes que no tenen mai una resposta clara (quin és el teu autor preferit? quin llibres (o quins cinc llibres) t’enduries a una illa deserta? quin llibre t’ha marcat més?) o a peticions que van més enllà de la lògica i sovint caldria tenir poder sobrenaturals per poder-les respondre (tu que llegeixes tant, recomana’m un llibre per [elmeumarit-elmeugermà-lamevacunyada-etc.]). Davant d’aquestes peticions, sovint respons el primer que se t’acut d’acord amb la teva memòria o els teus gustos. Si no coneixes el marit-germà-cunyada-etc., poc podràs recomanar-los una lectura sense córrer el risc que no els agradi: recomanes el que t’ha agradat o fuges d’estudi.

Ara, quan et pregunten —personalitzem una mica, que en aquestes qüestions és difícil encertar-la si es generalitza massa: quan em pregunten quina lectura m’ha marcat més, mai sé què respondre. Que m’ha marcat com? Provocant-me malson? Fent que mai més no tornés a llegir res escrit per aquell escriptor? Aconseguint que rellegís àvidament aquella novel·la una vegada i una altra i no em cansés de recomanar-la? Sóc dels que creuen que cada llibres ens marca d’alguna manera, ens deixa alguna cosa, una mena de pòsit que es va acumulant durant els anys i les lectures i només de tant en tant, involuntàriament, gairebé per accident, n’esdevens conscient.

Podria dir per tant que no puc respondre aquesta pregunta. O no podia fins que no he experimentat uns fenòmens preocupants. Com passejar per la riba d’un riu i, en veure un gran salze, pensar immediatament en el riu Tornasauce i el Viejo Hombre Sauce; o fer un bot a la butaca quan llegeixo en una novel·la de Colm Tóibín que un personatge esmenta uns tal «Bolger de Bree»…* Heu experimentat mai una cosa així?

No cal que digui de quin llibre es tracta, oi? Segons el butlletí d’informació «On this day» de la Britannica Online, el 19 de juliol de 1954 es va publicar la primera part d’El Senyor dels Anells de J.R.R. Tolkien,** La Germandat de l’Anell. I encara dóna guerra.

*Tóibín fa referència, és clar, a aquest altre Bree.

**«J.R.R. Tolkien». Encyclopædia Britannica. 2008. Encyclopædia Britannica Online. 19 Jul. 2008 <http://www.britannica.com/EBchecked/topic/598643/J-R-R-Tolkien>.

6 pensaments a “Lectures que marquen

 1. Ferran

  Curiòs el que comentes. A mi no em pasa mai (o gairebé mai) que un paisatge o una cosa m’evoqui un llibre. Potser els paisatges imaginats en llegir els converteixo en idees pures carents de tota materialitat.
  Jo també procuro fujir d’estudi quan em demanen recomanacions. Sobre tot perquè les poques vegades que ho he fet, el resultat ha estat molt frustrant. I és que cadascú veu coses diferents en el mateix llibre.

  Respon
 2. Ivan

  El que explica en Ferran és una de les gràcies que tenen els llibres: diferents lectures, inclús per la mateixa persona, segons el moment.

  En qualsevol cas, Lord of the Rings no és una lectura que jo recomanaria a la lleugera. No crec que (ni per estil ni per génere) li agradi a tothom.

  Salutacions,
  Ivan.

  Respon
 3. Ferran - Un que passava

  No tant paisatges com imatges concretes, Ferran. Tots els que hem llegit El Senyor dels Anells tenim gravades una sèrie d’imatges, i en el meu cas aquesta n’és una.

  Tens raó, Ivan, jo tampoc no la recomanaria a la lleugera. De fet, crec que l’he recomanada poquíssimes vegades, per no dir cap.

  Respon
 4. Ferran

  Si, si. Imatges o paisatges gravats, tant se val. Però el que a mi no m’ha succeït mai, és que una imatge o paisatge real m’evoqui l’imatge o paisatge somiat que tinc gravat.
  Suposo que deu ser platonisme “puro y duro”.

  Respon
 5. Lórien

  Des del Senyor dels Anells que qualsevol bosc pot ser Lórien, o Fangorn … per no parlar de les Muntanyes Boiroses o les planures de Rohan. I això també em passa amb altres llibres, … potser la imaginació se’m desborda massa sovint …

  Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *