Triples lectures

Feia temps que no queia en el parany.

Cada dia, quan entro a l’estudi, rebo els esguards anhelants dels lloms dels llibres que encara no he llegit però que he anat atresorant. Dels suplements literaris dels diaris m’assalten títols seductors que intenten fer valer els seus encants sobre mi i, a l’igual de les màgiques menges que intentaven seduir Alícia, intenten seduir-me xiuxiuejant-me «llegeix-me, llegeix-me». Per no parlar de les llibreries plenes de taules i prestatges curulls de possibles fonts de satisfacció, i les biblioteques que guarden en ordre milers de secrets per revelar.

Tots ells intenten arrossegar-me cap al costat obscur, cap al revers tenebrós, de la passió per la lectura, la passió que ens deixa maleïts per sempre;* però amb la mica de força de voluntat que encara aconsegueixo oposar-los, mai no deixo que més d’un llibre alhora em mostri impúdic les seves pàgines embruixadores.

Mai? No, mai no diguis mai. De tant en tant, sigui per feblesa o per curiositat o per obligació, deixo que em sedueixin llibres diferents, que acabo per llegir alhora: ara un tast d’aquest, ara unes pàgines d’aquell, ara un capítol d’aquell altre. I de sobte em trobo envoltat de llibres a mig llegir que reclamen exigents la meva atenció i envaït pel dubte gairebé irresoluble de saber quin d’ells continuaré llegint.

És el moment de l’angoixa, del retret per haver estat tan dèbil, d’agafar la ploma i escriure aquestes línies, d’apagar els llums i anar a dormir.

* Victor-M. Amela. «Emili Teixidor: “Si lees, quedas maldito para siempre». Entrevista publicada a la secció La Contra de La Vanguardia del 3 de gener de 2008. p. 72.

12 pensaments a “Triples lectures

 1. Yur

  Simplement, fantàstic.
  M’has enganxat a la Leveroni; m’has fet somriure amb el Teixidor (les contres de La Vanguardia són lectura obligatòria per a mí, però les de començament d’any se’m van passar); m’has fet gaudir d’unes línies fantàstiques.

  Gràcies…

  Respon
 2. El Llibreter

  Però ens diràs quins llibres són, oi? O aniràs a dormir i ens deixaràs amb l’enigma?

  M’ha d’agradar molt un llibre perquè li dediqui les meves atencions en exclusiva. Sóc de la mena tastaolletes.

  Salutacions cordials.

  Respon
 3. SU

  Estic amb El Llibreter (com sempre), vols dir-nos què estàs llegint?

  Sempre llegeixo més d’un llibre alhora. Així, vol dir què és dolent, doctor?

  Salut i tranquil·litat,

  SU

  Respon
 4. Ferran - Un que passava

  Vaja, Yur, gràcies! Comentaris com el teu són els que fan que escriure el blog sigui encara més plaent del que ho és habitualment.

  Aiaiai, Llibreter i Su, us hauré d’estirar les orelles per no mirar atentament el blog! :-p Sempre poso els llibres que estic llegint a la columna lateral: els d’ara són La lladre de llibres, Le petit Nicolas i The bookaholic’s guide to book blogs.

  I abans que no ho digui algú: són llibres ben diferents i amb nivells d’exigència molt diferents, la qual cosa fa que llegir-los no sigui gaire problemàtic.

  Gràcies pels vostres comentaris!

  Respon
 5. Susanna

  Conxu, kina cagada! (uff, sort que també li ha passat al Llibreter!)

  Bé, està clar que t’en sortiràs compaginant la lectura dels tres llibres… El secret és, com bé dius, que siguin ben diferents!

  “Le petit Nicolas” és un llibre de la meva adolescència… Entranyable!

  Com sempre, bones lectures!

  SU, meitat oficial

  Respon
 6. Ferran - Un que passava

  Ostes, Llibreter, no hi havia pensat! Intentaré tenir en compte que els lectors de notícies no ensenyen tot el blog.

  Tranquil·la, Su, a partir d’ara no retindré informació.

  Respon
 7. Ana

  Llegir no és fugir. Encara que hi hagi molts que no cerquin en la lectura sinó el succedani honorable d’un estupefaent, llegir és tot el contrari d’embriagar-se o d’ensopir-se. Es llegeix per comprendre’s un mateix, per comprendre els altres, per comprendre el nostre temps. I fins i tot per comprendre el passat, el qual, en última instància, és també passat nostre, passat d’avui.
  […]
  Cada lector pretén prolongar en la lectura el fil de les seves preocupacions habituals.
  […]
  Al capdavall, llegir és seguir vivint, i cadascú ho fa a la seva manera.

  Retall de la efinició de “Lectura” al Diccionari per a ociosos de Joan Fuster.

  Bona lectura Ferran

  Respon
 8. Ferran Mir

  Sempre estic llegint llibres de forma simultànea. Normalment, ben diferents; m’interesen tants temes …
  Pero es que si no ho fes així crec que tampoc en gaudiria gaire.
  Suposso que, quan s’arriba a certes edats, o et llences de plé a cultivar-te o “te amojamas”.

  Respon
 9. Ferran Mir

  Lo del tan poc temps, millor no pensar-hi.
  Lo del tant per llegir, va molt bé. aixó vol dir que tenim entreteniment garantitzat fins a l’hora d’anar-nos-en al clot, jajajaja

  Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *