Wagner al Caixafòrum

Segueixo porfidiós la meva aproximació a Wagner, ara al Caixafòrum amb un curs monogràfic* sobre la Tetralogia.

Arribo abans d’hora, localitzo la sala on es fa el curs i enfilo cap a la llibreria, a tafanejar una mica —i acabo amb un parell de llibres a la butxaca, tot s’ha de dir, un dels quals em donarà una bona estona de lectura aquella mateixa nit. S’acosta l’hora de l’acte i a la porta de l’auditori ja s’ha començat a formar la cua d’assistents: la mitjana d’edat és matusalèmica, tot i els esforços dels més joves per rebaixar-la… però és clar, els jubilats són els que tenen més temps lliure per disposar. De mica en mica la cua creix, fins arribar a la porta i es torna a caragolar cap endins: s’hi ha apuntat tanta gent, ens diuen, que s’ha hagut de canviar el curs de sala.

Comencem amb una mica d’explicació teòrica sobre la mitologia nòrdica i les sagues en què es basa, i com Wagner les aprofita per bastir la seva obre. També ens parlen del mite, dels personatges de la Tetralogia i dels leitmotivs de l’obra, que anem escoltant descontextualitzats. Finalment, es projecten imatges del muntatge de Das Rheingold que vam veure la temporada 2002-2003 al Liceu.

Per què m’entesto a continuar la meva aventura wagneriana? Per l’emoció. Perquè no puc evitar emocionar-me quan n’escolto determinats fragments i això deu voler dir alguna cosa. Com ahir, mentre vèiem alguns fragments de l’obra i notava que se m’eriçaven els cabells.

* Curs de quatre sessions, dedicada cada una a una part de la tetralogia, que té lloc els dimarts 9, 16, 23 i 30 d’octubre de 17 h a 19 h al Caixafòrum (Barcelona). A càrrec de Rafel Esteve Alemany.

 

Technorati Tags:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *