El dolor de la lectura

Quan vaig començar al llegir obres de J. M. Coetzee, me’n va sobtar la cruesa que transmet l’autor, la incomoditat. Em va passar amb Esperant els bàrbars, amb L’edat de ferro i amb Elisabeth Costello, novel·les que et deixin un regust amarg. Aquest dissabte, al suplement Babelia d’El País, Luís Matías López ho resumia en el títol de la crítica de Vida i època de Michael K: «El dolor de leer a Coetzee».* Reprodueixo un fragment de la crítica que descriu aquesta sensació:

Por los libros del surafricano J. M. Coetzee (Ciudad del Cabo, 1940) hay que pagar dos veces: una, al adquirirlos; otra, al leerlos. El precio más elevado es el segundo: el desasosiego, el malestar, el dolor incluso. Adentrarse en sus novelas, en sus ensayos (como Contra la censura, recientemente editado por Debate) o en sus obras más inclasificables (como Elizabeth Costello) supone sumergirse en un territorio tenebroso, el de los rincones más oscuros del alma humana, allá de donde es muy difícil escapar, o de donde, lisa y llanamente, no hay salida.

A veure si m’hi torno a posar, que en tinc unes quantes pendents, de Coetzee. Perquè, amb dolor i desassossec o sense, crec que val la pena llegir alguna de les seves obres.

*. Luis Matías López. «El dolor de leer a Coetzee». Babelia, 25 maig 2007.

Technorati tags: ?

4 pensaments a “El dolor de la lectura

  1. Esther

    Vaig llegir “Elisabeth Costello” per que tu en vas parlar al blog… ;-). Recordo la incomoditat que vaig sentir mentre el llegia i com molt bé dius tu, la sensació de que et queda un regust amarg quan l’acabes. No obstant, em va agradar i Coetzee em va semblar terriblement (o cruelment) sincer amb la seva manera de exposar les coses.

    Respon
  2. Esther

    Però que dius?. Me’n refio bastant de les teves ressenyes. Ara estic llegint “Suite Francesa” i m’està agradant molt… 🙂

    Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *