Mor Victoria de los Ángeles

Llegeixo a La Roca de la Walkyria que s’ha mort la Victoria de los Ángeles. Aquí en teniu la notícia apareguda a El Periódico de Catalunya:

Mor als 81 anys la soprano barcelonina Victòria dels ÀngelsLa cantant estava ingressada a la clínica Teknon de Barcelona des del dia 30 de desembre a causa d’una afecció respiratòria

Barcelona. — La degana dels cantants lírics espanyols, Victòria dels Àngels, ha mort avui als 81 anys a la Clínica Teknon de Barcelona, on estava ingressada des del 30 de desembre per una afecció respiratòria.

La família de la soprano ha comunicat que la capella ardent s’instal·larà demà al Palau de la Generalitat de Catalunya, entre les dotze i les set de la tarda. El funeral de la cantant, nascuda a Barcelona l’1 de novembre de 1923, tindrà lloc a la basílica de Santa Maria del Mar dilluns a les onze del matí.

Debut al Liceu

Victòria dels Àngels, una de les sopranos espanyoles més cèlebres de la segona meitat del segle XX, va néixer a Barcelona l’1 de novembre de 1923 i, després de graduar-se al Conservatori del Liceu en només tres anys, va debutar al teatre el 1945 amb Les noces de Figaro. Dos anys més tard, va obtenir el primer premi en el Concurs Internacional de Cant de Ginebra.

Aquest guardó va projectar la seva carrera internacional i li va permetre actuar a les òperes de París, Roma, Milà, Londres i al Carneggie Hall –on va debutar el 1950– i la Metropolitan Opera House de Nova York. A més, va ser convidada reiteradament als principals festivals operístics, com el d’Edimburg, Gal·les, Salzburg o Bayreuth.

Els seus èxits més importants els va obtenir amb títols de Mozart, Wagner i Puccini. També es recorda especialment la seva actuació al Faust de Gounod i a La vida breu de Falla.

Casada amb Enrique Magriña –amb qui tenia dos fills–, Victòria dels Àngels comptava, entre altres distincions, amb el Gran Premi de l’Acadèmia Francesa al millor disc en els anys 1953, 1955 i 1956; la Medalla d’Or del Gran Liceu de Barcelona (1955) i la de la Ciutat de Barcelona (1958); la Banda de l’Orde Civil d’Alfons X el Savi (1962) i el Premio Nacional de Música de 1978.

Dol als teatres

La Fundació del Gran Teatre del Liceu ha expressat el seu dolor per la mort “de qui des del seu debut al Liceu el 1945 ha comptat amb l’admiració i l’afecte del públic per la qualitat extraordinària de la seva veu”, segons ha informat el teatre en un comunicat. El Liceu se sumarà institucionalment al funeral que se celebrarà dilluns.

Per la seva part, el Teatro Real dedicarà la representació d’aquesta tarda de l’òpera El barber de Sevilla, de Gioacchino Rossini, a la memòria de la soprano desapareguda aquesta matinada.

(El Periódico de Catalunya, edició en línia)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *