Verdi vs Wagner

Una de les coses que sempre m’ha sorprès dels gustos de la gent és la tendència a desqualificar per se allò que no ens agrada i a voler-ho convertir en incompatible. Aquesta afirmació és fruit de la constatació que la divisió entre wagnerians i verdistes que ha caracteritzat diverses èpoques de la història del Liceu ara torna a ressorgir amb la programació, en dues temporades, de la Tetralogia de l’Anell de Wagner.

Durant les últimes setmanes hi ha hagut una polèmica en forma de cartes al director a La Vanguardia entre «liceistes de tota la vida» que no suporten les òperes de Wagner i «experts en òpera» per als quals Wagner és el súmmum i tota la resta no val res. Totes dues postures em semblen igualment absurdes.

Les òperes de Wagner són denses, llargues, moroses, però també són brillants, amb moments d’un lirisme impressionant que fan que et vibri fins l’última fibra sensible del cos. Però, com em comentava un amic no fa gaire, cal preparar-les una mica abans d’enfrontar-s’hi. Escoltar-les a casa i fer-ho sense prejudicis per trobar aquests moments. Potser no ens agradaran, però això és un altre tema: no hi ha dubte que Wagner és una fita en la història de la música i de l’òpera en particular.

Però també ho és Verdi, i menysprear l’òpera italiana només perquè se la considera epidèrmica i superficial és menysprear la història de l’òpera en si. I, arriscant-me a ser titllat d’ignorant, diria que és menysprear la mateixa obra de Wagner, ja que no crec que es pugui desvincular una de l’altra: Wagner no és un bolet, és una reacció contra una tradició determinada i, per tant, hi està vinculat.

Que ens agradi més o menys, és un altra tema; però la preferència per un compositor no ens hauria de fer caure en el menyspreu sistemàtic de la resta: això, des del meu punt de vista, només demostra una clara manca d’obertura mental.

Un pensament a “Verdi vs Wagner

  1. Retroenllaç: Nits d'Òpera, X: Götterdämmerung (07.07.2004) « Un que passava

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *