«Guapo, no quieres una rosa para la novia?»

Amb aquesta exhortació ha començat el meu periple barceloní del dia de Sant Jordi, a una hora en què els carrers encara estaven frescos (segurament els acabaven de posar). La gitana que m’ha escridassat d’aquesta manera, a part de necessitar ulleres urgentment, hauria de saber que no pot vendre el producte abans de tenir-lo preparat. O potser pensava que m’esperaria, en cas que hagués de comprar una rosa, que ella acabés de preparar-les?

Després ha vingut la idea del pica-pica per celebrar… què? Si no tenim cap company jordi ni companya jordina! Però, bé, com que qualsevol excusa és bona per deixar de treballar una estona, ningú s’hi ha oposat. A més, amb el dia que feia la veritat és que teníem més ganes de sortir a ramblejar que no pas estar tancats entre llibres… cosa que mig he fet a la tarda.

Aquest Sant Jordi he comprat llibres, després d’uns anys de no comprar-ne. No, no pertanyo a la secta dels «jo-per-sant-jordi-no-compro-llibres-perquè-en-compro-durant-tot-l’any»; només que els últims anys, per Sant Jordi ja havia ingressat al «Club dels Butxaques Buides»… però aquest any he decidit fer un sacrifici (sentiu com se’m queixen el budells?) i he comprat uns quants llibres. Tenint en compte que no eren per regalar, massa i tot, potser.

Però el cas és que havia quedat amb l’amic Blackonion per anar a Gigamesh (llibreria de Barcelona especialitzada, com diu el cartell de l’entrada, en vici i subcultura) a comprar algun llibre… una excusa com una altra per quedar, que feia temps que no ens vèiem; i de camí he passat per Laie… i és clar, s’és dèbil, els llibres tenen aquesta mania d’apilar-se’t a les mans mentre voltes per les llibreries… i, és clar, hom té el seu cor i sap greu tornar-los als prestatges.

Hem tingut el temps just per seure una estoneta en una terrassa al passeig de Sant Joan i posar-nos al dia, ja que cap a les sis ha començat a ploure i s’ha aigualit aquest Sant Jordi que havia començat tan bé.

Això sí, com mister Bean el dia del seu aniversari, enguany els llibres me’ls he hagut de regalar, i no m’he regalat també la rosa perquè hauria quedat una mica massa patètic.

I només perquè sapigueu què podeu trobar en el futur per aquests verals, la llisteta de les novetats de la biblioteca d’Un que passava: Una historia de la lectura, d’Alberto Manguel, recomanació de l’Ana d’Alas y balas; Tim Burton, de Marcos Marcos Arza, perquè sí, perquè l’he vist anunciat no sé on i he pensat, «goita tu…»; O homem duplicado, de José Saramago; i ja que l’he vist, De este y otros mundos. Ensayos sobre literatura fantástica, de C. S. Lewis (de debò que no el buscava, però era allà en una taula, i deia «compreu-me sisplau, no em deixeu aquí»)… i la secció friqui: El tapiz de Malacia de Brian Aldiss; Máscaras de matar, de León Arsenal, recomanat insistentment pel Blackonion, i La serpiente Uroboros, d’E. R. Eddison, senyor a qui no tenia el plaer de conèixer i que era amic del senyor Lewis esmentat més amunt i conegut d’un tal Tolkien que potser us sonarà.

I aquí acaba la crònica santjordiera. I ja que heu arribat aquí i la cosa va de llibres, passeu-vos per cal Javier Leiva, que ha fet una crònica de la concentració d’ahir a la Biblioteca Nacional, a Madrid, en defensa del préstec públic gratuït de llibres. I té sants i tot!

També han escrit sobre el dia del llibre altres il·lustres bibliotecosos, com la Catuxa de Deakialli («Manifestaciones, protestas y celebraciones: 23 de Abril Día del Libro»); l’Álvaro Roldán de BiDo, que fa el seu «Homenaje en el día del libro»; y en Barbol, que publica uns apunts sobre el dia del llibre a Vease además («Día del libro, apuntes»); i ja que estic fent-los propaganda gratuïta acabar amb fotoBiD, un fotobloc dedicat a recollir imatges relacionades amb el món del llibre i les biblioteques.

Potser crèieu que no parlaria de Sant Jordi?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *