La bufanda de la iaia, 2014

In which the author shows to his readers the scarf he knitted to donate to the non-profit organization Friends of the Elderly to help them raise funds for their projects.

Quan l’any passat vaig trobar la informació sobre el projecte La bufanda de la iaia, no vaig trigar gaire temps a decidir que hi participaria —amb el resultat que ja vaig ensenyar aquí mateix. L’any passat van tornar a convocar tothom que hi volgués participar, en una segona edició que va acabar l’1 de març. I també m’hi vaig apuntar.

Per a qui no conegui la iniciativa i li faci mandra visitar els enllaços, en faig un resum: el projecte consistia, en la primera edició, a teixir 1.500 bufandes que després es posarien a la venda. Els diners recaptats, Amics de la Gent Gran els utilitzaria en alguna de les seves activitats de suport a la gent gran en dificultats. Enguany no hi havia fita a assolir, però l’objectiu era el mateix.

El repte, doncs, està en aconseguir teixir una bufanda (o dues, o tres o les que es vulgui) prou atractives com per ser venudes. Les especificacions són clares: 25 cm d’ample i 150 cm de llarg… cosa que, per a mi, es una bufanda curta —m’agraden amples i llargues, les bufandes, que et puguis embolicar bé el coll amb elles. La llana, qualsevol que tingués a casa que complís els requisits (llana o llana amb acrílic) i el patró… el patró. El problema. Quin patró? Un d’inventat? Algun de la immensa base de dades de Ravelry?

Vaig començar per aquí. Hi havia moltíssimes bufandes que podia teixir. Fins i tot podria haver optat, com l’any passat, per algun punt que trobés en algun llibre de punts. Però havia de tenir en compte un petit detall: si sabia la llana que hi utilitzaria, em seria més fàcil trobar el patró.

Tot i que no fa gaire anys que teixeixo, he acumulat una considerable quantitat de llana, sigui comprada o regalada —això em porta a pensar que si no en gasto més que no en compri, algun dia no tindré ni prou patrons ni prou temps per acabar-me-la… Tenia unes troques d’SMC Select Extra Soft Merino Fino que m’havia donar l’MJ per al projecte Ciència i punt, i vaig pensar que podria combinar els tres colors. Aquesta tria va reduir força l’abast de la cerca i em vaig decidir improvisar un patró de ratlles dels tres colors que creixien seguint la successió de Fibonacci.

Sí. Jo. De lletres. Teixint «matemàticament». En fi.

La idea era gastar tota la llana, però per darrera secció no me’n quedava prou i vaig aturar-me abans. De tota manera, la bufanda va acabar fent uns 2 metres… i una mica més i no surt de casa. Però l’havia feta amb una finalitat i no volia desdir-me, així que la setmana passada, fora de termini, la vaig portar a la seu a Barcelona d’Amics de la Gent Gran. Aquest va ser el resultat:

201402-03_bufanda-fibonacci_01

(feu clic a la imatge per veure els detalls del projecte)

Espero que la puguin vendre. M’agradaria poder dir «com la de l’any passat», però no sé quin va ser el resultat de la primera edició…

4 Comments to "La bufanda de la iaia, 2014"

  1. 13 març 2014 - 6:34 am | Permalink

    És molt bonica, Ferran, m’extrayaria molt que no es vengués. I quant al tamany, bé, jo trobo que han de posar unes especificacions per a que la gent no es presenti amb coses mini, però estic segura que a aquesta preciositat no li posaran cap pega!

  2. Rosa Maria's Gravatar Rosa Maria
    13 març 2014 - 11:10 pm | Permalink

    Jo te la compraria ara mateix. Em sembla preciosa! Nosaltres, des del grup Entrellanesifils de Begues, n’hem fet moltes i també hem organitzat un punt de venda i de recollida cada quinze dies. Estem enamorats de La Bufanda de la iaia. Segur que se n’han aconseguit moltes també en aquesta segona edició.

Leave a Reply