The Ravellenic Games 2012

In which the author explains to his readers what happened with the Ravelympics.

Explicava fa uns dies que s’havien organitzat a Ravelry unes competicions paral·leles als Jocs Olímpics d’enguany. Doncs bé, pocs dies després, el creador de Ravelry ens explicava que el United States Olympic Committee (USOC d’ara endavant) els havia enviat una carta de «cease & desist»<sup>1</sup> comminant-los a deixar d’utilitzar el terme «olympic» i qualsevol derivat del mateix ja que, des de l’Amateur Sports Act of 1978, l’USOC té els drets exclusius d’ús dels termes «olympics», «olympiad» i els seus derivats als Estats Units.

Fins aquí, una absurditat de la legislació més sense altra conseqüència d’haver de canviar el nom a la competició que s’organitzava a Ravelry. El problema, però, apareixia uns paràgrafs més avall de la carta, en els quals afirmaven que unes competicions en què hi havia maratons de mantes, hoquei de bufandes i triatlons de jerseis (que són els noms d’algunes de les competicions) «denigra l’autèntica naturalesa dels Jocs Olímpics», no és respectuosa amb els atletes del país (els estat-unidencs, s’entén) ni en reconeix ni aprecia l’esforç que fan.

Puc afirmar que no vaig ser l’únic que va al·lucinar en llegir aquestes paraules. Sobretot si tenim en compte que els Jocs Olímpics actuals han perdut tot l’esperit dels primers Jocs i són una màquina de fer diners, mentre que la competició de teixidors no només reconeix els Jocs d’alguna manera (els dóna prou importància com per fer una competició paral·lela), sinó que, a més, no té cap mena d’afany de lucre.

L’USOC es va adonar que alguna cosa havia fet malament quan van començar a aparèixer comentaris sobre el fet en blocs i mitjans de comunicació, i es van despenjar amb una nota del portaveu dient que no volien ofendre ningú, que la carta era un model estàndard. Malauradament per a ells, entre els membres de Ravelry hi ha advocats, que els van replicar que les cartes estàndards de cease and desist no contenien afirmacions d’aquesta mena.

Com veieu, un embolic de cal déu d’un organisme que, tot i tenir la llei de la seva banda, és incapaç de veure quan una activitat determinada els pot afectar o no. Ravelry és una comunitat tancada i l’ús del terme ravelympics no tenia cap intenció comercial, però això no significa res per a l’USOC.

En fi. Que al final s’ha hagut de canviar el nom de les competicions i ara es diuen The Ravellenic Games.

 

1. Si algú en coneix l’equivalent en legalès, que m’ho digui. Jo no ho he sabut trobar.

"The Ravellenic Games 2012", 5 out of 5 based on 1 ratings.

2 Comments to "The Ravellenic Games 2012"

  1. 18 juliol 2012 - 6:30 am | Permalink

    M’encanta com ho has explicat. Fàcil, senzill i clar. Per descomptat, 100% d’acord amb tu.

  2. 20 juliol 2012 - 11:48 am | Permalink

    D’acord am tu i amb l’Alba!

Leave a Reply

2 Trackbacks to "The Ravellenic Games 2012"

  1. on 28 juliol 2012 at 8:43 pm
  2. on 10 setembre 2012 at 9:24 pm